Home / Festiwale / Spiskowcy Rozkoszy

Spiskowcy Rozkoszy

palakat CMYK 2

Spiskowcy Rozkoszy 2017

Spiskowcy Rozkoszy to nowy festiwal łączący wątki kulinarne, przyrodnicze i artystyczne.  Odbywać się będzie w miejscowości Bełczna oraz w jej okolicach. W programie przewidziane są liczne degustacje potraw, warsztaty kulinarne, spacery edukacyjne z po lasach i łąkach, wycieczki, spotkania multimedialne oraz rajd na orientację Hydrozagadka w Szuwarach itd. Impreza odbędzie w od 29 września do 1 października 2017 roku.

Jedną z osób odpowiedzialnych za program imprezy jest Grażyna Zaremb a- Szuba – restauratorka i kulinarna eksperymentatorka, właścicielka „Dworku Tradycja” Bełczna, autorka książki „Pomorska Książka Kucharska”, badaczka historii kuchni Zachodniego Pomorza.

Program festiwalu

Dworek Tradycja 2

Piątek – 29.09.2017

  • 17.30 – Rozpoczęcie zapisów na warsztaty na sobotę i niedzielę
  • 18.00 – Rozpoczęcie Festiwalu Spiskowcy Rozkoszy – Wprowadzenie Grażyna Zaremba-Szuba
  • 18.15 – Degustacja potraw – „Kuchnia pomorska. Zupy Pomorskie”
  • 19.00 – Prezentacja: Przemysław Kossakowski – „Szósty zmysł”
  • 19.00 – Prezentacja: Weronika Mliczewska – „O duchowości Majów”
  • 20.00 – Prezentacja: Przemysław Kossakowski – „Szósty zmysł”
  • 20.00 – Prezentacja: Weronika Mliczewska – „O duchowości Majów”
  • 21.00 – Strefa historycznych gier planszowych
  • 21.00 – Polskie piwa rzemieślnicze – degustacja piw z małych browarów
  • 21.30 – Degustacja potraw – „Kuchnia pomorska. Piąty element”
  • 22.15 – Wieczór baśni i bajek – Akompaniament muzyczny Daniel Kaczmarczyk (Dikanda)

Sobota – 30.09.2017

  • 10.00 – Rajd na orientację Hydrozagadka w Szuwarach
    – start trasy kajakowo-pieszej oraz pieszej długiej
  • 10.15 – Wycieczka krajoznawcza z regionalistami Adam Kogut i Elżbieta Jankowska-Kogut
    (wycieczka z konkursami + wystawa plenerowa Kajak Absurd Expeditions dla mrówek)
  • 10.15 – Warsztaty Kimchi – Marcin R. Szulżycki
  • 10.15 – Warsztaty wegańskie – Tomek Chmielewski
  • 11.00 – Rajd na orientację Hydrozagadka w Szuwarach – start trasy rodzinnej
  • 11.30 – Kulinarne blogi. Przewodnik po świecie blogów + degustacja potraw kuchni filmowej – Paulina Wnuk
  • 11.30 – Winnica Mnich – Sylwia i Roman Gabrysiowie
    Właściciele największej na Śląsku winnicy opowiadać będą o uprawie, produkcji i smakach wina. Wykład z degustacją.
  • 14.00 – Wycieczka krajoznawcza z regionalistami Adam Kogut i Elżbieta Jankowska-Kogut
    (wycieczka z konkursami + wystawa plenerowa Kajak Absurd Expeditions dla mrówek)
  • 14.00 – Warsztaty Kimchi – Marcin R. Szulżycki
  • 14.00 – Winnica Mnich – Sylwia i Roman Gabrysiowie
    Właściciele największej na Śląsku winnicy opowiadać będą o uprawie, produkcji i smakach wina. Wykład z degustacją
  • 15.30 – Kulinarne blogi – przewodnik po świecie blogów i jak go prowadzić – Paulina Wnuk + degustacja potraw z kuchni filmowej
  • 15.30 – Warsztaty wegańskie – Tomek Chmielewski
  • 18.30 – Kino w plenerze: „Postrzyżyny” – W trakcie projekcji degustacja napoju z wierzbówki kiprzycy tzw. „rosyjskiej” herbaty zwanej Iwan Czajem
  • 20.10 – OGNISKO + oficjalne ogłoszenie wyników rajdu Hydrozagadka w Szuwarach
Spiskowcy
Uczta4

Niedziela – 01.10.2017

  • 10.00 – Spacer z mykologiem Mariuszem Glubowskim
  • 10.00 – Spacer z Łukaszem Tulejem – Dzika kuchnia. Rośliny jadalne i lecznicze
  • 10.00 – Spacer z ornitologiem Maciejem Przybyszem
  • 10.00 – Spacer ze strażnikiem leśnym Hubertem Nadolnym – Sekrety lasu i koncert gry na rogu
  • 12.00 – Spacer z mykologiem Mariuszem Glubowskim
  • 12.00 – Spacer z Łukaszem Tulejem – Dzika kuchnia. Rośliny jadalne i lecznicze
  • 12.00 – Spacer z ornitologiem Maciejem Przybyszem
  • 12.00 – Spacer ze strażnikiem leśnym Hubertem Nadolnym – Sekrety lasu i koncert gry na rogu
  • 13.30 – Spacer z Łukaszem Tulejem – Dzika kuchnia. Rośliny jadalne i lecznicze
  • 12.00 – Carving – warsztaty rzeźbienia w owocach i warzywach z Agnieszką Basiurą
  • 14.30 – Carving – warsztaty rzeźbienia w owocach i warzywach z Agnieszką Basiurą
  • 14.30 – Degustacje herbaciane z Wojtkiem Woźniakiem
    – „Herbaty Pu-Er. W poszukiwaniu sprasowanego czasu”.
  • 14.30 – Prezentacja multimedialna: Grażyna Zaremba-Szuba „Kuchnia Pomorza”
  • 16.00 – Degustacje herbaciane z Wojtkiem Woźniakiem
    – „Sześć kolorów herbaty”.
  • 16.00 – Degustacje potraw z robaków – Marcin R. Szulżycki
  • 16.30 – Grzyby i dzikie rośliny na stole
    – degustacja potraw na bazie roślin znalezionych przez uczestników spacerów
  • 17.00 – Zakończenie imprezy

Organizatorzy zastrzegają sobie zmiany w programie.

Karnet uprawniający do udziału w trzech dniach imprezy kosztuje 200 zł. Można go kupić pod adresem: www.zakrzywienieczasoprzestrzeni.pl/bilety. Oprócz tego proponujemy bilety jednodniowe. Na piątek – 50 zł, na sobotę – 80 zł i niedzielę – 80 zł. W programie przewidzianych jest ponad 20 wydarzeń z czego większość związana będzie z wyjątkowymi degustacjami.
W Bełcznej można spać.  Noclegi posiadają dwa standardy. Wersja ekskluzywna (ze śniadaniem w Dworku Tradycja) – 100 zł (doba) oraz wersja minimum – 10 zł (podłoga w szkole w Bełcznej). W szkole dostępny będzie prysznic.
Na rajd „Hydrozagadka w Szuwarach” obowiązuje osobne zgłoszenie i opłata startowa w wysokości 50 zł. Rajd odbywać się będzie przez całą sobotę. Osobom zainteresowanym uczestniczeniem w rajdzie, i dodatkowo w piątkowych i niedzielnych wydarzeniach Spiskowców, najlepiej będzie opłacało się wykupić bilety jednodniowe na festiwal.